PolskiDoradca.com
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
e-Poradniki

Stała rezydentura po polsku okładka-page0001

 

marketing ebook Biznes w UK menu

Mieszkalnictwo w UK

 

logo grun media

Ostatnie posty

Czy Polski Rząd Faktycznie Chce Twojego Podatku?
Co to jest Pension Credit i czy obywatele EU mogą aplikować?
British workers first – nowe wytyczne rządu Theresy May

» Ochrona prywatności

Poradnik – ochrona Twojej prywatności przez firmy. Sprawdź, zanim podasz swoje dane osobowe.

matrix

W UK ochronę danych osobowych określa – Data Protection Act, a urzędem kontrolującym firmy, oragnizacje czy też urzędy jest ICO (Information Commissioner’s Office).

Wiele czytasz i słyszysz o ochronie prywatności, ale czy kiedykolwiek tak naprawdę zainteresowałeś się tym tematem? Tematem, który dotyczy bezpośrednio ciebie.

Co tak naprawdę to jest, tak w skrócie.

Są to wszelkie informacje o tobie, które pozwoliłyby na zidentyfikowanie ciebie jako osoby. Czyli taki zoom na twoją prywatność. A co się dzieje z tymi danymi? No właśnie od pilnowania tego jest ICO.

Wszystkie firmy, które zbierają o tobie dane, czy to mail, datę urodzenia, adres, rodzaj samochodu itp., itd. Mają OBOWIĄZEK rejestracji w systemie ICO, gdyż w przeciwnym wypadku podmioty takie są poza kontrolą. Dla ciekawostki tylko podam, że w Anglii działa ponad 5 milionów firm (dane z 2014 roku), a zarejestrowanych w ICO jest UWAGA 400 tysięcy! Zgodnie z prawem niezarejestrowanie firmy w ICO jest uznawane za przestępstwo i surowo sądzone, ale jednak nie przeszkadza to innym firmą w omijaniu prawa. A czy przeszkadza tobie? Powinno, bo to twoimi danymi taka firma obraca, dodajmy, że nielegalnie.

Oczywiście nie każdy musi takiej rejestracji dokonywać, bo nie każdy posiada dane osobowe klientów, lub takie informacje, które mogą daną osobę zidentyfikować. Normalnie właściciel sklepu nie musi dokonywać takiej rejestracji (jeśli nie ma pracowników), bo nawet jeśli obsługuje terminal płatniczy to nie jest osobą, która kontroluje obieg twoich danych, czyli nie jest tzw. data controler, tym podmiotem jest bank. W tym wypadku właściciel sklepu to tylko data processor.

Kto to jest data controller i data processor?

Data controller – jest to osoba, która zajmuje się w danym podmiocie (firma, urząd, organizacja charytatywna) przetwarzaniem danych osobowych. Ona jest odpowiedzialna za prawidłowe przechowywanie tych danych.

Data processor – jest to osoba, która nie ma wglądu do twoich danych i nie może tym samym ich przetwarzać.

W dobie internetu ciężko określić kto jest data controller, a kto data processor, dlatego te podmioty, które działają online, lub trzymają informacje o osobach prywatnych na komputerze, muszą takiej rejestracji dokonywać od razu.

Zanim podasz online swoje dane osobowe sprawdź, czy dana firma znajduje się w rejestrze ICO. Aby to zrobić wystarczy wejść tutaj. Rejestracja jest roczna i należy ją odnawiać.

Możesz sprawdzić jakie dane firma ma na twój temat. Musisz wystąpić z pisemnym wnioskiem, nazywa się to Subject Access Request. Firmy mogą pobierać pieniądze za realizację takiego wniosku. Na przykład jeśli chcesz takie informacje od GP to możesz zapłacić między £15 a £ 25. Jeśli ma to być informacja ze szpitala to ta kwota może się zwiększyć. Wszystko zależy od polityki firmy.

Nierozsądne podawanie danych osobowych spowoduje, że będą do ciebie przychodzić listy np. z Providenta, będziesz otrzymywać niezliczoną ilość sms’ów odnośnie PPI, czy głuche telefony. Jeśli masz firmę i korzystasz z usług księgowej, warto sprawdzić czy jest ona w rejestrze ICO wkońcu powierzasz jej swoje finanse.

Jakiś czas temu było głośno o firmie, która wykorzystała dane osobowe swoich klientów i wystąpiła o kredyty oraz wyłudziła zasiłki.

Zrób sobie przysługę i sprawdź firmę zanim przekarzesz jej swoje dane.

Blog polskidoradca.com nie jest jedną z tych stron, które podają tylko suche fakty. Chcesz poczytać o interesujących Cię informacjach, poradach i wiadomościach (?) nie musisz już dalej szukać, tutaj znajdziesz wszystko czego nie mogłeś znaleźć gdzie indziej.

Informacje o Data Protection dla klientów firmy ckeen’ Resource Centre znajdziesz w zakładce Cennik.

Opracowanie:© 2015  Monika Kopaczyńska

 

Polski doradca UK

Pliki cookies pomagają nam dostarczać nasze usługi. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies na naszej witrynie. Dowiedz się więcej | Zgadzam się