PolskiDoradca.com
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
e-Poradniki

Stała rezydentura po polsku okładka-page0001

 

marketing ebook Biznes w UK menu

Mieszkalnictwo w UK

 

Niezbędnik Imigranta.docx okładka ebook-page0001

logo grun media

Ostatnie posty

Uwaga: Zostały tylko 2 dni – Tax Credits Renewals -Szybki Przewodnik
Kara £60 za nieobecność dziecka w szkole będzie pobierana z Child Benefit
Straciłem pracę, zastanawiam się nad powrotem do Polski

» Rezydentura w UK

Wniosek o Rezydenturę Stałą/EEA (PR)

Rezydentura stała

Uwaga: obecnie aby składać wniosek o obywatelstwo najpierw należy posiadać dokument potwierdzający stałą rezydenturę. Osoby po 65 roku życia, oraz osoby chore psychicznie mogą aplikować o zwolnienie z testu Life in the UK.


Aktualizacja 22/03/2015:

Uwaga od 30 stycznia 2015 zmienił się wniosek dla osób, które chcą starać się o stałą rezydenturę. Obecnie aplikuje się na wniosku EEA (PR), poprzedni wniosek EEA3 został wycofany.
Wniosek EEA (PR). Składa się z UWAGA: 85 stron. Nie ma zmian w zasadach przyznawania stałej rezydentury, dalej obowiązują poniższe warunki, jednakże formularz jest bardziej dokładny i precyzyjny. W poprzednim wniosku EEA3 nie było możliwości zaznaczenia np. kiedy ukończyło się pierwszy rok, kwalifikujący (tymczasowa rezydentura). Jeśli np. przyjechało się w 2006, a 1 rok nieprzerywalnej pracy osiągnęło się w roku 2007-2008, to nie było jak tego zaznaczyć i wnioski były odrzucane, choć dana osoba się kwalifikowała. Obecny wniosek jest około 3-razy obszerniejszy od poprzedniego, radziłabym skorzystać z pomocy doradcy imigracyjnego (ich listę można znaleźć na stronie UK Border Agency). Opłata za wniosek wynosi £65. Dla przykładu w Niemczech jest to 15 euro. 
O status tzw. rezydenta stałego, można składać aplikację po pięciu latach pobytu w Zjednoczonym Królestwie, oczywiście w odniesieniu do obywateli państw z UE.
 Jest kilka warunków, które należy spełnić, aby aplikacja uzyskała pozytywną odpowiedź. Zaraz pokrótce je opiszę. Przypominam jednak, iż nie jest to porada imigracyjna, tylko zebranie podstawowych informacji, które są ogólnodostępne w internecie.
Pierwszym i podstawowym warunkiem w chwili ubiegania się o ILR, jest chęć pozostania na Wyspach. Jeśli nie planujesz stałego pobytu w tym kraju, nie składaj więc aplikacji o ILR, gdyż w chwili dłuższego pobytu poza granicami UK, zostanie ci ona odebrana. Jeśli chcesz być posiadaczem paszportu brytyjskiego, ale planujesz długie pobyty poza UK, wtedy lepszym wyjściem byłoby złożenie wniosku o obywatelstwo.
 Drugi warunek, nie mniej ważny, jak i nie najważniejszy to udowodnienie, że przebywasz na Wyspach wymagane 5 lat. I tu już się robią schodki. Osoby, które nieprzerwanie pracowały przez te lata, nie będą miały problemów z uwiarygodnieniem swojego pobytu, jednak takich szczęśliwców jest mało, a resztę czeka żmudliwy proces zbierania dokumentów potwierdzających fakt mieszkania i pracy na Wyspach.
Jak więc udowodnić te 5 lat? Wbrew ogólnemu przekonaniu, że osoby „pobierające zasiłki” nie mogą składać, bądź nie uzyskają pozytywnej odpowiedzi na swą aplikację, osoby takie mogą i powinny składać o ILR. Home Office jasno podaje, że aby składać o ILR trzeba albo:
  • pracować jako pracownik,
  • być samo-zatrudniony,
  • być poszukującym pracy,
  • posiadać własne środki na utrzymanie, głównie odnosi się to do studentów,
  • być niezdolnym do pracy, czy to z racji posiadania emerytury, czy niepełnosprawności;
 Stała rezydentura po polsku okładka-page0001Polecamy e-Poradnik z nim wypełnisz formularz samodzielnie >klik<
  Jakie dokumenty potwierdzą nasze zamieszkanie? Jest ich cała lista, oto niektóre z nich:
  1. umowy najmu,
  2. rachunki,
  3. wyciągi z banku,
  4. rejestracje w przychodni,
  5. potwierdzenie np. z college’u o rozpoczętym bądź zakończonym kursie,
  6. dokumenty dotyczące zatrudnienia,
  7. dokumenty dotyczące samo-zatrudnienia,
  8. dokumenty potwierdzające JSA, lub rejestracji w Jobcentre Plus,
  9. potwierdzenie pobierania emerytury/renty,
  10. zaświadczenie od lekarza o swojej niepełnosprawności,
  11. listy ze szkoły ( w odniesieniu do dzieci) bądź przedszkola.
Wszystko co pomoże określić czas pobytu może być przedstawione jako dokument potwierdzający zamieszkanie na Wyspach.
Jeśli już mamy te dokumenty, wtedy należy wypełnić aplikację o ILR. W tym wypadku jest to formularz EEA (PR), który można pobrać stąd: 1
      Od lipca tego roku jest już pobierana opłata za rozpatrzenie aplikacji w wysokości ₤ 65.00 od osoby. Czyli jeśli jest to np.: 3-osobowa rodzina wtedy kwota łączna ta 3×65= ₤195.00
     Wiem, że wiele osób zastanawia się nad sensem składania aplikacji o taki dokument, nie mniej jednak uważam, iż jest to dobry pomysł. Po otrzymaniu takiego dokumentu, posiada się możliwość nierestrykcyjnego wjazdu i wyjazdu z UK. Biorąc pod uwagę plany obecnego rządu odnośnie referendum dot. wystąpienia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, to taki dokument będzie niezbędny, aby żyć i pracować w UK.

Zapraszam również do mojej grupy na Facebook’u – Prawne DIY w UK

Jeśli spodobał ci się artykuł i strona, polub nas na Facebook’u.

Blog polskidoradca.com nie jest jedną z tych stron, które podają tylko suche fakty. Chcesz poczytać o interesujących Cię informacjach, poradach i wiadomościach (?) nie musisz już dalej szukać, tutaj znajdziesz wszystko czego nie mogłeś znaleźć gdzie indziej.

 

Przygotowanie i opracowanie:

Monika Kopaczyńska, Q.Inst.Pa

Doradca Prawny

© 2013 – 2016

Źródła:

2

3

Polski doradca UK

Pliki cookies pomagają nam dostarczać nasze usługi. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies na naszej witrynie. Dowiedz się więcej | Zgadzam się