PolskiDoradca.com
Mieszkalnictwo w UK

Ostatnie posty

Mieszkalnictwo w UK
Jak założyć firmę bez wkładu własnego? Jaki Biznes w UK?e-Poradnik

» Tylko dla osób, które chcą uzyskać Stałą Rezydenturę

Tylko dla osób, które chcą uzyskać Stałą Rezydenturę

Jeśli posiadasz ważny dokument stałego pobytu, lub zamierzasz złożyć aplikację  o nią na formularzu EEA PR pamiętaj, że po 30 marca  możesz bezpłatnie zmienić dokument stałego pobytu na status „settled”, składając wniosek do EU Settlement Scheme. I co najważnieszje nie będziesz musiał ponownie udowadniać swojego 5-letniego pobytu. Formularz EEA PR jest stworzony w oparciu o prawo unijne, w przeciwieństwie do EU Settlement Scheme, dlatego tak dużo osób składa teraz aplikację, aby zdąrzyć przez końcem marca przyszłego roku.

Potwierdzony status będzie niezbędny do zamieszkiwania, pracy, korzystania ze służby zdrowia jak również wsparcia socjalnego po 31 grudnia 2020 roku. Bez posiadania tego statusu nie będzie można także sprowadzić na stałe swojej rodziny (rodziców, rodzeństwo itd.).

EU Settlement Scheme rozpocznie się w marcu 2019 r.

Termin składania zgłoszeń upływa 30 czerwca 2021 r. Możesz złożyć wniosek po tej dacie, jeśli dołączysz do członka rodziny z ustalonym stałym pobytem lub wstępnie zatwierdzonym statusem w Wielkiej Brytanii.

Opłata za złożenie wniosku będzie wynosić:
£65 GBP, jeśli masz skończone 16 lat lub więcej
£32,50 GBP, jeśli nie masz ukończonych 16 lat

Osoby, które znajdują się w poniższych grupach składają wniosek za darmo:

  • posiadające indefinite leave to remain
  • posiadające stałą rezydenturę ( niebieska książeczka EEA PR)
  • ubiegające się o przejście od statusu pre-settled (rezydentura tymczasowa) do stałej rezydentury
    w tej grupie są też dzieci, które znajdują się pod opieką władz lokalnych

Co dokładnie oznacza status settled and pre-settled:

a) settled – możesz pozostać w Wielkiej Brytanii tak długo, jak chcesz oraz ubiegać się o brytyjskie obywatelstwo, jeśli spełniasz wymagania, czyli musisz mieszkać 5 lat w Wielkiej Brytanii, nie tracąc swojego stałego statusu. To, jak długo można mieszkać poza Wielką Brytanią, nie tracąc swoje stałego statusu, wymaga jeszcze zatwierdzenia przez Parlament. Każde dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii po uzyskaniu statusu zostanie automatycznie obywatelem brytyjskim

STAŁA REZYDENTURA PO POLSKU >>SPRAWDŹ TERAZ<<

b) pre-settled – jeśli otrzymasz status tymczasowy możesz pozostać w Wielkiej Brytanii przez kolejne 5 lat od daty uzyskania dokumentu. Możesz ubiegać się o status stałego rezydenta, gdy zamieszkiwałeś w Wielkiej Brytanii przez 5 lat i w tym czasie spędzałeś w UK co najmniej 6 miesięcy każdego roku, jest to tzw. „stały pobyt”. Możesz spędzić do 2 lat z rzędu poza Wielką Brytanią, nie tracąc swojego wcześniej statusu*.

*To, jak długo można mieszkać poza Wielką Brytanią, wymaga jeszcze zatwierdzenia przez Parlament.

Każde twoje dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii po uzyskaniu przez ciebie tymczasowego statusu automatycznie otrzymuje również status tymczasowy. Uzyskanie obywatelstwa brytyjskiego dla dziecka będzie tylko możliwe jeśli jedno z rodziców będzie miał jedno z poniższych:

• British citizenship
• settled status
• indefinite leave to remain in or enter the UK
• right of abode in the UK

Twoje prawa z posiadanym statusem settled i pre-settled**
Posiadanie obu statusów oznacza, że możesz:

  • pracować w Wielkiej Brytanii
  • skorzystaj z NHS
  • zapisać się na studia lub kontynuować naukę
  • mieć dostęp do funduszy publicznych, takich jak zasiłki i emerytury, jeśli kwalifikują się do nich
  • sprowadzić do UK członków rodziny po 31 grudnia 2020 r. – będę mogli oni również przybyć do UK na podstawie wizy rodzinnej
  • podróżować do i z Wielkiej Brytanii

**Zauważ, że są to prawa które mamy obecnie bez wymogu posiadania żadnego z tych statusów

Nie ma natomiast wzmianki o możliwości skorzystania z mieszkalnictwa socjalnego. Wszystko jest określone na 585 stronach tzw. Brexit Deal, które zostały 14/11/18 zatwierdzone przez rząd oraz dziś 25/11/2019 zatwierdzone przez Unię Europejską. Na te ustalenia musi jeszcze wyrazić zgodę Parlament brytyjski, który jest w tej kwestii bardzo podzielony i ciężko przewidzieć, czy poprze zapisy umowy z UE czy jednak odrzuci. Jeśli to drugie to status stałego rezydenta będzie można tylko uzyskać poprzez wypełnienie formularza EEA PR i to do końca marca 2019, wtedy kiedy oficjalnie UK wychodzi z UE. 

Jeśli chcesz teraz aplikować o stałą rezydenturę, jednak masz problemy z wypełnieniem formularza EEA PR możesz skorzystać z kompletu tłumaczenia wniosku EEA PR oraz jego broszury (łącznie 140 stron), które znajdziesz >tutaj<

Jeśli wolisz złożyć wniosek online zamiast w formie formularza możesz skorzystać z tłumaczenia broszury – EEA PR guidance wersja 3 (39 stron) w której znajdziesz wskazówki pomocne w zrozumieniu dokumentów i dowodów, które musisz złożyć, aby wesprzeć swój wniosek i otrzymać kartę stałego rezydenta. Broszurę EEA PR wersja 3 możesz zakupić >tu<

 <– PAMIETAJ

_________________________________________________________________________

Blog polskidoradca.com nie jest jedną z tych stron, które podają tylko suche fakty. Chcesz poczytać o interesujących Cię informacjach, poradach i wiadomościach (?) nie musisz już dalej szukać, tutaj znajdziesz wszystko czego nie mogłeś znaleźć gdzie indziej.

Przygotowanie i opracowanie:

Monika Kopaczyńska, Q.Inst.Pa

Doradca Prawny

©2018

Polski doradca UK

Pliki cookies pomagają nam dostarczać nasze usługi. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies na naszej witrynie. Dowiedz się więcej | Zgadzam się